Suriye’den Alınan Sürücü Belgesi Türkiye’de Geçerli mi?

Yabancı sürücü belgelerinin Türkiye’deki geçerlilik şartları karayolu trafiği konvansiyonuna taraf olan ülkelere göre belirlenmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti karayolu trafiği konvansiyonuna taraf olan ülkeler arasında bulunmadığından dolayı Suriye’den alınan ehliyetler Türkiye’de geçerli değildir. Suriyelilerin Türkiye’de araç kullanabilmesi için sürücü kursuna gidip MEB tarafından uygulanan teorik ve direksiyon sınavlarını başarılı bir şekilde geçmesi gerekmektedir. Sürücü belgesi sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır, belge ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Sürücü kurslarının sınav yapma ya da ehliyet verme yetkisi bulunmamaktadır.

En Fazla 6 Ay Araç Kullanabilir
Bir yabancı Türkiye dışındaki herhangi bir ülkeden aldığı sürücü belgesi ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur. Değiştirme işlemi yapmayanların ehliyetleri yokmuş gibi işlem yapılır. Bir sürücü kendi ülkesinde aldığı sürücü belgesini sürücü sınavına girmeden Türkiye’deki sürücü belgesi ile değiştirebilmesi için ülkesinin karayolu trafiği konvansiyonuna taraf ülkeler listesinde yer alması gerekir. Aksi halde bu değişiklik işlemi yapılamaz.

Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi?
Türkiye’de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye’deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir. Bir kişinin sürücü belgesi alabilmesi için önce teorik sınavı geçmesi ardından da direksiyon sınavında başarılı olması gerekmektedir. Sadece teorik sınavdan başarılı olmak ehliyet almak için yeterli değildir. Türkçe bilmeyen Suriyeliler ya da genel olarak Türkçe bilmeyen yabancılar MEB tarafından uygulanan teorik sınava Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça, Çince ve Farsça dillerinde girebilir.

Karayolu Trafiği Konvansiyonuna Taraf Olan Ülkeler Listesi
Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Belçika, Beyaz Rusya(Belarus), Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator, Endonezya, Ermenistan, Estonya, Fas, Fildişi Sahilleri, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gana, Guyana, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İran İslam Cumhuriyeti, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kostarika, Kuveyt, Küba, Letonya, Liberya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Meksika, Moğolistan, Moldova, Monako, Nijer, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Senegal, Seyşeller, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Şili, Tacikistan, Tayland, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Uruguay, Vatikan, Venezuela, Yunanistan, Zimbabve (Güncel listeye bu linkten ulaşabilirsiniz)