AİLE DANIŞMANLIĞI BİRİMİ

İnsan hakları hukukuna ve uluslararası insancıl hukuka uygun olarak bireyin haklarına saygı duymayı amaçlayan tüm faaliyetleri ifade eder. Amacımız bireylerin ihtiyaçlarına, spesifik hassasiyet durumlarının tespit edilerek hassasiyet derecesi en aza indirmeye çalışmaya, kapasiteyi arttırmaya ve tehlike-risk oluşturabilecek durumların yatıştırılmasına yönelik bilgilendirme ve yönlendirmeleri kapsamaktadır. Bu süreç, karşılıklı olarak gerçekleştirilir; danışmaya gelen bireyin isteği ve rızası doğrultusunda işletilir.
Koruma/Himaye biriminde herhangi bir dil, din, ırk, cinsiyet, mezhep ve siyasi görüş ayrımı gözetilmeksizin başvuru yapan tüm yabancı uyruklu bireylere, farkında oldukları ya da olmadıkları hassasiyetlerine yönelik danışmanlık hizmeti sağlamak ve gerekli bilgi ve yönlendirmeleri yapmaktır.
TEMEL İLKELERİMİZ
ZARAR VERMEME
AYRIMCILIĞA UĞRATMAMA
BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM VE/VEYA RIZA
ÇOCUĞUN YÜKSEK YARARI
HESAP VEREBİLİRLİK
GİZLİLİĞE SAYGI

NELER YAPIYORUZ?
Gerek saha ziyaretlerinde gerek derneğe başvuruda bulunan danışanlarla yapılan hassasiyet değerlendirme görüşmeleri sonucu, tespit edilen hususlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda vaka takibi başlatılır. Hassasiyetin belirlenmesinden giderilmesine veya en aza indirilmesine yönelik, planlama, değerlendirme, yönlendirme ve takip süreçlerini içermektedir.
Saha ekibimiz Sultanbeyli İlçesinde derneğimize ulaşamayanlara ve derneğimize başvuruda bulunup ziyaret edilmesinin gerekli görüldüğü ailelere ev ziyaretleri gerçekleştirmektedir. Ulaşılan bireylere yönelik bilgilendirme, hassasiyet tespitleri ve bu bağlamda, dernek içi ya da derneğimiz dışındaki kurumlara yönlendirmeler yapmaktadır.
Önleyici, Koruyucu ve Bilgilendirici Faaliyetler/Seminerler
Bireylerin çeşitli kurs ve etkinliklere yönlendirilmesi ile yeterliliklerinin sağlanması, farkındalıklarının arttırılması ve güçlendirme çalışmalarının yapılması
Bireylerin için de bulunduğu durumu iyileştirmek ve destek olmak için derneğe yapılan yardımların ulaştırılması. Ayni ve Nakdi yardımlar.
Bireylerin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda gerekli hizmeti almaları için ‘ Mülteciler Derneği’ iç ve dış yönlendirmeler yapılması
Sözlü ya da yazılı olarak hizmetlere erişim isteğinin bildirilmesi
ALT BİRİMLER
ÇOCUK KORUMA
Çocuk Koruma Birimi Ekonomik Destek, Eğitim, Sağlık, Barınma ve Bakım
KADIN KORUMA
Kadın Koruma Biriminde yalnız kadınlar, yalnız ebeveynler, barınma...
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
Öğrencilerin akademik ve sosyal alanda...
KARİYER MERKEZİ
Beceri geliştirme eğitimleri ve atölyeler düzenleyerek danışanların...
Uluslararası ve geçici koruma kapsamındaki bireyler ya da bu kapsama henüz dâhil olmamış aday adayları, Mülteciler Derneği’ne başvurabilir.
Danışanlar Mülteciler Derneğinden hizmet alabilmeleri için öncelik giriş katta sosyal Destek sistemine kayıtları gerçekleşir. Daha sonra başvuruda bulunan bireylerin talepleri ne olursa olsun öncelikle Koruma Birimine yönlendirilir. Koruma Birimi tespitler doğrultusunda bakım planı oluşturup iç ve dış yönlendirme yaparak vaka takip süreci başlatır.
BAKIM PLANIMIZ
Hassasiyet değerlendirme
İhtiyaç değerlendirme
Kapasite değerlendirme
Yararlanıcının etkin katılımı
Hedef belirleme
Bilgilendirilmiş onam/Rıza
İzleme ve takip
2021 YILI İSTATİSTİKLERİ
Koruma birimi tarafından yapılan faaliyetlere ait istatistiksel veriler.
Vaka Durumuna Göre Cinsiyet Dağılımı:
ERKEK
2.199
KADIN
3.583
Vaka Durumuna Göre Yaş Aralığı
*Çocuklar 0-17 yaş, yetişkinler ise 18 ve üstü yaşa sahip olan kişilerden oluşmaktadır.