Fikir Kulübü’nün İkinci Konuğu Murat Erdoğan

Mülteciler Derneği olarak gerçekleştirdiğimiz Fikir Kulübü etkinlikleri devam ediyor. İçeriği “Sosyal Uyum ve Göç” olan konuşmaların alanında yetkin kişilerce yapılmasını sağlayarak bu alanda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Bu faaliyet çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz ikinci konferans 9 Ağustos Perşembe günü Prof. Dr. Murat Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’deki Suriyeli Sığınmacılara Temel Bakış ve Toplumsal Uyum
Prof. Dr. Murat Erdoğan konuşmasında mültecilere yönelik politikaların ve sosyal uyuma dair mevcut tablonun resmini çizdi. 2011’den beri gelişen tüm süreci farklı konu başlıklarına değinerek değerlendirdi. Devlet, sivil toplum kuruluşları, AB’nin süreçteki katkısı ve yarattığı farklı çözümsüzlüklerin yanı sıra “projecilik”, fon kaynakları vb. alana dair pek çok farklı paydaş ve önemsenmesi gereken bileşen konuşmasının başlıkları arasında yer aldı. Çalışmalarında yer verdiği istatistikler ile Suriyelilere temel bakış ve sosyal uyum ile ilgili yapılan, yapılamayan ve yapılması gerekenlere değindi. Programda, birlikte yaşama mecburiyetimiz ve bunun en sağlıklı nasıl olabileceğini düşünmemiz gerektiği vurgusu en sık tekrarlanan unsur oldu. Yaşadığımız göç tecrübesinin nasıl yönetilmesi gerektiği üzerine düşünmek, sosyal uyumu sağlamak için sosyal olana dair olan politikaların geliştirilmesi ve konu ile ilgili farkındalık yaratması açısından oldukça faydalı bir konuşmayı daha geride bıraktık.

Prof. Dr. Murat Erdoğan Kimdir?
29 Kasım 2017’ye kadar Hacettepe Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi – HUGO’ nun kurucusu ve müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan şu anda Türk Alman Üniversitesi’nde öğretim görevliliği yapmaktadır. Kendisi Suriye’de yaşanan olaylar sonrasında dünyanın ve bilhassa Türkiye’nin yaşamakta olduğu göç üzerine akademik çerçevede en çok katkı veren kişilerin başında gelen bir isim. 2014’te yazmış olduğu “Türkiye’deki Suriyeliler Toplumsal Kabul ve Uyum” adlı kitabın ardından “Suriyeliler Barometresi – Suriyeliler ile Uyum İçinde Yaşamanın Çerçevesi” adlı son kitabı yayınladı. Mülteciler ve sosyal uyum ile ilgili olarak sunmuş olduğu katkı bu alana ilgi gösteren ve katkı veren pek çok kişi için oldukça önemli bir değerde.

Fikir Kulübü düzenli olarak farklı konukların katılımıyla gerçekleşmeye devam edecek.