SOSYAL UYUM BİRİMİ
Sosyal Uyum, Mülteciler Derneği’nin sağladığı hizmetlerin odak noktasında yer almaktadır. Sultanbeyli’de yaşayan yerel halk ve sığınmacıların birlikte yaşayabilme kültürüne katkı sunmak amacıyla kurulan bu departman, sosyal uyuma yönelik faaliyetler gerçekleştirmektedir.
Departman olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin temel amacı; Sultanbeyli’de yaşayan ev sahibi toplum ile bu ilçede ortak yaşama dahil olmaya başlayan Suriyeliler arasındaki etkileşimi artırmak, kültürlerarası iletişimi mümkün kılmak ve aynı mekanı paylaşan iki halkın farklılıklarının bizi zenginleştirdiği inancından hareketle toplumsal uyumu desteklemektir.
SOSYAL UYUM NEDEN ÖNEMLİ?
GÜÇLÜ İLETİŞİM
Aynı zamanda birbirinden kopuk şekilde yaşayan grupların ortaya çıkmaması için diyalog halinde olan ve iletişimi güçlü bir toplumun varlığını desteklemek gerekmektedir.
iŞ BİRLİĞİ
Buna yönelik olarak toplumun farklı kesimlerinin iş birliği ve diyalog halinde olabilmesini sağlamaya yönelik politikalar yürütmek önem arz etmektedir.
NELER YAPIYORUZ?
Sosyal Uyum Biriminin gerçekleştirdiği faaliyetler dört ana başlıkta toplanabilir;
Mülteciler Derneği olarak Sultanbeyli’de yerel halk ve mülteciler için birbirinden farklı hizmet alanlarında kapsayıcı faaliyetler yürütmekteyiz. Bu faaliyetlerin önemli bir öznesini ise çocuklar oluşturmaktadır. Çocuk Çalışmaları’nı yürütürken karşılaşılan problemlere çözüm bulmak kadar koruyucu önleyici çalışmaları yaygınlaştırmak da önem arz etmektedir.
Kadınlar evde, okulda, iş yerlerinde, sokakta hayatın her alanında varlar ve görünür olmalılar. Sultanbeyli özelinde yürüttüğümüz, hedef grubumuzun kadınlar olduğu çalışmalarda özel ve kamusal alanlarda daha güçlü ve daha görünür olmayı tercih eder hale gelmiş ve iki topluluğun uyumu adına önemli bir rolü üstlenmiş bir kadın grubunun ilk adımları atılmaktadır.
- Farkındalık Çalışmaları
- Kültür Sanat Faaliyetleri
- Atölye Çalışmaları
- Spor Faaliyetleri
- Buluşmalar
- Geziler
- Fikir Kulübü
- Özel Gün Etkinlikleri
İnsan hakları, mülteci hakları, sosyal uyum ve birlikte yaşam gibi konuları kapsayıcı farklı uygulamaları içeren 1 tam günlük yaygınlaştırma eğitimleri mülteciler ile temas içerisinde olan Türkiyeliler için hazırlanmıştır;
- Mülteciler Derneği çalışanları
- Sultanbeyli Belediyesi çalışanları
- Sultanbeyli Kaymakamlığı çalışanları
- Sultanbeyli Halk Eğitim Merkezi çalışanları
- Sultanbeyli’de hizmet veren STK çalışanları
- Sultanbeyli’de Türk ve mülteci çocukların birlikte eğitim aldığı okullarda görev alan öğretmen ve idareciler
- Mülteciler Derneği gönüllüleri
- Mülteciler Derneği olarak iş birliği kurduğumuz üniversitelerdeki öğrenciler
ETKİNLİKLERİMİZ
Sosyal uyum kapsamında yapılan etkinlikler…
Ücretsiz Etkinliklere Başvuru Formu
Bu formu kullanarak Sosyal Uyum Birimi tarafından düzenlenen Sanat ve Tasarım Etkinlikleri, Spor Faaliyetleri, Kişisel Gelişim Atölyesi ve Turnuvalara kayıt olabilirsiniz.
2011 yılı itibarıyla Suriye’de meydana gelen gelişmeler ışığında dünya şimdiye kadar yaşamamış olduğu bir göç hareketini tecrübe etmiştir. Türkiye, geçtiğimiz yıllarda farklı ülkelerden gelen göç hareketleri ile birlikte büyük bir mülteci kitlesine ev sahipliği yaparken, Suriyeli sığınmacıların gelişi ile birlikte dünyadaki en fazla mülteci bulunan ülke konumuna gelmiştir.
Sosyal Uyum için Gençlik Girişimleri Destek Programı, Mülteciler Derneği tarafından RESLOG Projesi kapsamında yerel ve göçmen gençlerin bir araya gelebileceği bir program olarak tasarlanmıştır. Program Sultanbeyli ilçesinde yaşayan mülteci ile yerel/ev sahibi nüfus arasında sosyal ve kültürel kaynaşmanın ve uyumun sağlanmasına katkı sağlayacak olup katılımcı faaliyetleri desteklemeyi hedeflemektedir.