Afganlarla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Afgan göçmenlerle ilgili sosyal medyada son dönemde çok fazla fotoğraf ve video paylaşımı yapılıyor. Bu paylaşımların bir kısmı doğru bir kısmı ise yanlış. Biz aşağıda Afgan göçmenlerle ilişkilendirilen fakat yanlış olan içerikleri listeledik. Aşağıdaki listeden bu iddiaları ve iddiaların asılsız olduğunu gösteren açıklamaları görebilirsiniz. Hızlı Bakış kısmından direkt olarak ilgili iddiaya geçebilirsiniz. Araştırılmasını istediğiniz içerikleri iletişim formundan bize gönderebilirsiniz. Suriyelilerle ilgili Doğru Bilinen Yanlışlar listemize ise bu linkten ulaşabilirsiniz.
Hızlı Bakış:
-İDDİA 1-
Alanya'da bir Afgan Türk Bayrağını İndirdi
DOĞRUSU:
11 Ağustos 2021 tarihinde X’de (Twitter) bir kullanıcı tarafından paylaşılan videoda Alanya’da Afgan bir mültecinin bayrak direğine tırmandığı ve Türk bayrağını indirmeye teşebbüs ettiği iddia edildi. İddia kısa süre içerisinde 1200’den fazla RT ve 2700’den fazla beğeni aldı.
Paylaşımda yer alan kişi Afgan değil, bir Türk Vatandaşı. Video ise yeni değil 2018 yılından. 12 Mart 2018 tarihinde Antalya Alanya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde çekildiği öğrenilen videodaki kişi A.Y.A isimli bir Türk Vatandaşı. O dönem Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan A.Y.A., kendisini mehdi ilan ederek Türk bayrağını indirmeye çalışmış ve çevredeki vatandaşlar tarafından linç girişiminde bulunulmuştur. Akli dengesi yerinde olmayan A.Y.A için hem Antalya Valiliği hem de öğrencisi olduğu üniversite bir basın açıklaması yayınlamıştır.
-İDDİA 2-
Afganlar Antalya’da Bir Otelde Türk Bayrağını İndirip Yerine Afganistan Bayrağı Astı
DOĞRUSU:
İlk olarak 11 Ağustos 2021 tarihinde X’de (Twitter) bir haber sitesinin resmi hesabı tarafından paylaşılan, ardından bir çok hesap ve platforma yayılan videoda Antalya’da bir otelde Afganistan uyruklu iki kişinin Türk bayrağını indirip yerine Afganistan bayrağı astığı iddia edildi. İddia kısa süre içerisinde 3500’den fazla RT ve 10.000 bine yakın beğeni aldı.
Paylaşımda yer alan videonun kaynağı @muhammedhanzade isimli bir Tiktok hesabı. Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamada plajda çekilen videoda Afganistan bayrağını asan kişilerin tesisin kendi çalışanları olduğu ve tesiste sadece Afganistan bayrağının değil o gün misafir olarak ağırlanan müşterilerin geldikleri ülkelerin bayraklarının tamamının asılı olduğu belirtildi. Benzer bir açıklamayı da Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer kişisel X (Twitter) hesabından yayınladı.
Yıldız Beach isimli işletmenin Foursquare hesabında müşteriler tarafından yüklenen görseller incelendiğinde işletmenin bir çok noktasında farklı ülkelere ait bayrakların asılı olduğu görülebiliyor. Yine Google Maps sokak görünümünden ve Google Benim İşletmem galerisine eklenen fotoğraflardan farklı bayraklara ait görsellere ulaşmak mümkün. Videodaki kişilerin Türk Bayrağını indirmesi ise söz konusu değil. Türk Bayrağı işletme içerisinde diğer tüm bayraklardan ayrı bir yerde ve daha yüksek konumda asılı olarak duruyor.
-İDDİA 3-
İDDİA 3: Türkiye'ye Giriş Yapan Afganları Gösteren Fotoğraf
DOĞRUSU:
10 Ağustos 2021 tarihinde çeşitli sosyal medya platformlarında farklı kullanıcılar tarafından paylaşılan fotoğrafta yer alan kalabalığın Afgan mültecileri gösterdiği ve bu kişilerin Türkiye sınırını geçmekte olduğu iddia edildi. İddia kısa süre içerisinde binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Facebook ve Instagram’da paylaşılan görseller “Asılsız Haber” olduğu bağımsız kaynaklarca ispatlandığından kaldırıldı. X’de (Twitter) ise dolaşmaya devam ediyor.
Sosyal medyada Afganların Türkiye sınırını geçerken çekildiğini gösteren bir çok video ve fotoğraf mevcut. Bu görsellerden bazıları doğru bazıları ise yanlış. İddiada paylaşılan fotoğrafta bu yanlış görsellerden biri. İddiada yer alan ve 2015 yılında çekilen fotoğraf Türkiye sınırını geçen Afganları değil, Hırvatistan-Slovenya sınırını geçen Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan Avrupa’ya gelen çeşitli uyruklardaki kişileri gösteriyor. Fotoğrafı çeken kişi Jeff J Mitchell isimli bir fotoğrafçı.
Daha çok foto muhabirlerinin kullandığı Gettyimages stok görsel sitesinde fotoğrafın orijinaline ulaşmak mümkün. Gettyimages sitesinde her fotoğrafın altında kim tarafından çekildiği ve siteye ne zaman yüklendiği yazıyor. Bu bilgilere göre fotoğraf siteye ilk kez 23 Ekim 2015 yılında eklenmiş. İlgili fotoğrafa ulaşmak için TIKLAYINIZ
-İDDİA 4-
İDDİA 4: Suriyeliler Türkiye'ye Gelen Afganları Protesto Etti
DOĞRUSU:
9 Nisan 2018 tarihinde bir Facebook hesabı tarafından paylaşılan ve eylem yapan Suriyelileri gösterdiği iddia edilen fotoğrafta, o dönem Türkiye’ye gelen Afganların Suriyeliler tarafından tepki gördüğü ve bu sebeple Suriyelilerin Afganların geri dönmesi için eylem yaptığı iddia edildi. Fotoğraf kısa süre içerisinde 10 binlerce kez paylaşıldı ve aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen günümüzde bile paylaşılmaya devam ediyor.
Fotoğrafın orijinali, 2015 yılında Gaziantep Kırkayak Parkı’nda o dönem Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini protesto eden bir grup Suriyeliye ait. Orijinal fotoğrafın üzerinde oynamalar yapılarak protestocuların ellerinde tuttuğu pankartların üzerindeki yazılar değiştirilmiş. Yapılan protesto ile ilgili Anadolu Ajansının 8 Kasım 2011 tarihine yayınladığı bir haber de mevcut.