Mülteciler derneği avukatlarından Necla Şanlı, Türkiye’de boşanmanın hukuki nitelikleri ile ilgili sıkça sorulan soruları cevapladı.
Türkiye’de Boşanma İşlemleri Nasıl Olur?
Türkiye’de boşanmak için eşlerin resmi olarak evli olmaları gerekmektedir. Boşanmak için aile mahkemesinde boşanma davası açılır. Boşanmada yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir.
Dini Nikahlı Eşimden Resmi Olarak Nasıl Boşanabilirim?
Dini evlilik Türkiye’de geçerli bir evlilik olarak kabul edilmediğinden resmi boşanma işlemlerinin yapılması mümkün değildir.
Dini Nikahlı Evliliklerde Velayet Hakkı Kimdedir?
Dini nikahlı evliliklerde velayet hakkı yalnızca annededir. Dini nikahlı evlilikler Türkiye’de geçerli kabul edilmediğinden babanın velayet hakkı yoktur. Baba velayeti istiyorsa mahkemede velayet davası açması gerekir. Resmi nikahlı evliliklerde ise velayet hakkı anne ve baba tarafından birlikte kullanılır.
Boşanmada Nafaka Nasıl Talep Edilir? Koşulları Nelerdir?
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Dava devam ederken tedbir nafakası talep edilebilir.
Boşanmada Tazminat Nasıl Talep Edilir? Koşulları Nelerdir?
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Boşanma Sonucunda Velayet Nasıl Belirlenir?
Mahkeme boşanmaya karar verirken anne ve babayı dinledikten sonra, anne ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. Boşanma sonucunda mahkeme velayet hakkının kime verileceğine karar verir. Dava devam ederken de mahkeme uygun gördüğü tarafa geçici velayet hakkı verir.