Benim Gözümden İstanbul Projesi Marmara Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu öğrencilerinin elinde şekillenmiş ve Mehmet Corcor İlkokulu’nda okumakta olan yerel halk ve mülteci topluluklardan çocuk katılımcılarımız ile buluşmuş bir sosyal uyum projesidir.
Projenin başlama serüvenini proje koordinatörleri Betül Başyiğit, Eylül Ekşi ve Kübra Altunel şu şekilde dillendirmektedir: Benim Gözümden İstanbul Projesi çocukların şehre ve kültürel hayata katılımını, şehre uyumunu ve kent hafızası oluşturmayı amaçlayan bir projedir. Çocuk ve kent teması ile çıktığımız bu yolda İstanbul’a çocukların gözünden bakmak, yaşadıkları şehri keşfetmelerini sağlamak istedik. Çocukların İstanbul’u tanıması ve İstanbul’un da çocukları tanıması üzerine planladığımız projemiz, günlük yaşamı paylaşımlara ve farklılıklara açık bir alan haline getirmeyi amaçlayan bir sosyal uyum projesidir.
Böylesi özverili bir hikaye ile başlamış olan çalışmada çocuklar İstanbul’un farklı tarihi ve kültürel mekanlarını gönüllü üniversite öğrencileri eşliğinde gezecek. Her bir mekanın hikayesini abi ve ablalarından dinleyecek ve 4 haftalık bir turun ardından İstanbul’u biriktirdiği tüm bu anılar ve duygularla resmedecekler. Resim sergisi ile son bulacak proje de çocuklar toplumdaki diğer gençlere de duygularını aktarma, kendilerini ifade etme imkanı bulmuş olacak.
Bu süreçte gönüllülerimiz ise projenin önemi ve amaçlarını şu şekilde aktarıyorlar:
- Ayrım yapmadan çocuklara kucak açmış olan bir proje olduğu için bu projenin bir parçası olmaktan oldukça memnunum. Dil, din, etnik köken fark etmeksizin bütün çocukları çok seviyorum ve elimden geldiğince onlarla ilgilenmek istiyorum… (Zeynep İrem Dik)
- …Bu proje aslında tüm çocukların dil, ırk gözetmeksizin sadece çocuk olduğunu gösteren bir çalışma. Bu projeye dahil olmak, çocukların ortak diline şahit olmak, onlarla birlikte eğlenebilmek çok keyif veriyor. (Selcan Çoltu)
- …Benim hayranlıkla izlediğim İstanbul, benim gözümden İstanbul; ülkelerinden, okullarından arkadaşlarından hatta ailelerinden kopmak zorunda kalmış, adım adım ülkeleri aşarak Türkiye’ye gelmiş çocukların gözünden nasıldı?… İstanbul’a bir de benim gözümden baksınlar tabi bu sırada ben de onların gözünden dünyayı öğreneyim, izleyeyim istedim… (Zehra Bulut)
- Benim Gözümden İstanbul projesi benim çok sevdiğim iki şeyi bir araya getirdi: çocuklar ve canım İstanbul. İlk andan itibaren çocuklarla heyecanlı bakışlarımız birleşti ve ben daha çok heyacanlandım… (Nurdan Gör)
- …Çünkü mülteci çocuklar ve Türk çocukların kaynaşması konusunda çok ciddi sorunlar varken böyle bir sosyal uyum projesinin çok yararlı olacağını düşündüm… (Zeynep Gör)
- Projeye katılmak istememin nedeni; projedeki etkinlik çeşitliliğiyle çocukların hayatlarına ufak bir mutluluk getirebilme düşüncesiydi. Aynı mahallede yaşamamıza rağmen dilimiz ve ırkımız farklı olduğu için birbirimize uzak durmayıp yakınlaşabileceğimiz ve çocuklarında medyadan, ailelerinden ya da çevresinden etkilendiği bu uzaklığı proje aracılığıyla kırabileceğimize inanmamdı… (Esranur Güler)
- Projeye katılan öğrencilerin içinde bulundukları durumu anlamak, sosyal uyumlarını arttırmada onlara yardımcı olabilmek ve önyargıların oluşmasına engel olabilmek adına bu projeye gönüllü bir şekilde katıldım… (Hasan Omput)
- …Bunu çocukların içindeki saflık ve temizlik için yapıyorum. Umarım onlar da ilerde geçirdiğimiz günleri yüzlerinde bir gülüşle anlatabilirler. (Yusuf Eren Baş)
- …En büyük hayalimden biri bir insanın hayatına dokunabilmek, bu bir çocuk olursa daha da mutlu olurum… (Aslı Göktepe)
Tüm bu iyi dilekler ile başlamış projenin ilk hafta çalışmasını Valide Sultan Gemisi ile boğaz turu yaparak ve ardından 6 haftalık süreci paylaşacak olmak sebebiyle tanışma uygulamaları gerçekleştirerek sonlandırdık.
Mülteciler Derneği olarak sosyal uyumun sürdürülebilir bir temelde var olabilmesi adına aktörlerin sürece aktif katılımının etkili olduğuna inanmaktayız. Toplumun idealist ve dinamik bireyleri olarak gençler ise sosyal uyum sürecinin gelişmesinde ve geleceğe aktarılmasında önem taşımaktadır. Bu sebeple gençlerin sosyal uyum, toplumsal kabul, birlikte yaşam ve çok kültürlülük bağlamında ürettiği fikirlerin hayata geçirilmesine sunulacak olan desteğin büyük bir motivasyon kaynağı oluşturduğunu düşünmekteyiz. Gençlerin bu yönde gerçekleştirdiği çalışmalara yol göstermek ve katkı sunmaktan da onur duymaktayız.
Mülteciler Derneği sosyal uyum çalışmaları GIZ partnerliğinde ECHO tarafından finanse edilmektedir.