Suriyeliler işimizi elimizden alıyor. Üniversite mezunları işsizken onlar her yerde özgürce çalışıyor! Peki ya Hans neden üniversite mezunları dururken Şaban’ı işe almış?
Bir Kişi Kendi Kendini İşe Alamaz
İşsiz birinin bir işte çalışabilmesi için öncelikle onu işe alacak bir işveren bulması gereklidir. Bir kişinin bir yerde eleman olarak çalışabilmesi işverenin inisiyatifinde olan bir durumdur. Kimse kendi kendini işe alamaz. Suriyeliler de dahil olmak üzere Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların “Çalışma İzni” alması zorunludur. Çalışma izni işe girecek kişi tarafından değil işveren tarafından alınır. Yabancı kişi nerede çalışacaksa o kurumun sahibi, yabancı kişi adına çalışma izni başvurusu yapar.
1 Yabancı İşçi için 5 Türk Vatandaşı Çalıştırmak Zorunludur
Bir işveren, kendi işyerinde yabancı bir eleman çalıştırmak istiyorsa öncelikle kendi e-devlet hesabı üzerinden bu kişi için “çalışma izni başvurusu” yapması gerekir. Çalışma İzni çıkarabilmenin hem işveren için hem de çalışacak kişi için belli şartları vardır. 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 13 Üncü Maddesinde de belirtildiği gibi Çalışma izni talep edilen işyerinde en az beş T.C. vatandaşının istihdamı zorunludur. Yani sadece yabancı işçilerin çalıştığı bir iş yeri olamaz. 3 yabancı işçi çalıştırmak isteyen bir işveren halihazırda 15 tane Türk Vatandaşını çalıştırıyor olmalıdır. Kaynak
Her İzin Başvurusu Kabul Edilmez
Çalışma İzni başvurusu yapılan her yabancı için izin çıkması mümkün değildir. Bir şirketin neden yabancı bir personel çalıştırmak istediğini izin alırken mantıklı bir şekilde ifade etmesi gerekir. İlgili personelin işle ilgili tecrübeleri ve sertifikaları izin alma konusunda etkilidir. Ayrıca işverenin talep ettiği işçinin çalışma alanında eleman yetersizliği varsa (tekstil sektörü gibi) bu durumlarda da çalışma izni kabul edilebilir. Bir yabancı için alınan çalışma izni sadece o iş yeri için 1 yıl süreyle geçerlidir. Yabancı kişi işyerinde 1 yılını doldurduğunda çalışma izninin yenilenmesi gerekir. Yabancı işçi farklı bir iş yerinde çalışmak isterse önce yeni iş yerindeki işveren kendisi için çalışma izni başvurusunda bulunması gerekir.
Kaçak İşçi Nedir?
Kaçak işçi hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışan işçilere denir. Bir yabancı kendi başına çalışma izni alamadığından dolayı işverenin kendisine çalışma izni almasını talep eder. Çalışma izni almak için 932 lira 90 kuruş harç bedeli ile 110 lira defter bedeli ödenmesi gereklidir. Bunu ödemek ve evrak işleriyle uğraşmak istemeyen işverenler bu talebi geri çevirebilmektedir. Bunun yanında bazı işverenler sigorta primi ödemediği, düşük maaş ile çalıştırabildiği, yasal izin hakkı tanımadığı ve uzun mesai yaptırabildiği için kaçak işçileri tercih etmektedir.
“Suriyeliler İşimizi Elimizden Alıyor! Üniversite Mezunları İşsizken Onlar Her Yerde İstedikleri gibi Çalışıyor!”
Eğer Suriyeliler yüzünden işsiz kaldığınızı düşünüyorsanız bu kaçak olarak çalışmak zorunda kalan Suriyeliler yüzünden değil, onları kaçak olarak çalıştıran işverenler yüzündendir. Sigortası olmayan ve piyasanın yarı fiyatına çalışmak zorunda kalan kişileri işverenler istismar etmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda o iş yerini şikayet edebilirsiniz. Çalışma izni alınarak çalıştırılan yabancılar ise yine işverenler tarafından tercih edildikleri için çalışabiliyorlar. Kimi çalıştırıp kimi çalıştırmayacağına işverenler kendileri karar verirler. Bunun sorumlusu orada çalışan yabancılar olamaz.
Değerli işverenler, çalışma izni almadan yabancı işçi çalıştırmak yasaktır. Avrupa Birliği tarafından sağlanan fon ile Mülteciler Derneği tarafından yabancılar için çalışma izni başvurusu ücretsiz yapılabilmektedir. Detaylı bilgi almak için TIKLAYINIZ