6 Şubat Depremi Sonrasında Mülteci Çocuklar İçin Eğitime Erişim Durum Tespit Raporu

6 Şubat 2023’te Türkiye’nin Güney Doğusunda, 11 şehri etkileyen büyüklüğü 7’nin üzerinde iki büyük deprem meydana gelmiştir. 13 Mart 2023 itibarıyla, yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetmiş ve on binlerce yaralı kaydedilmiştir. Bu illerde ikamet etmekte olan 1.738.035 Geçici Koruma Statüsü’ndeki (GKS) bireyde depremden doğrudan etkilenmiştir. Başka bir deyişle Türkiye’de yaşayan GKS sahibi Suriyelilerin %49,64’ü depremle birlikte büyük hasarlar almış ve yine büyük bir çoğunluğu İstanbul başta olmak üzere farklı şehirlere göç etmek durumunda kalmıştır.

Rapora ulaşmak için TIKLAYINIZ

Mülteciler Derneği ise depremin ilk aylarından itibaren özellikle İstanbul’a göç eden mülteci ailelerin hassasiyet ve ihtiyaçlarını tespit etmek üzere hızlı bir acil durum ekibi oluşturmuştur. Hemen ardından ise donörler, kamu kuruluşları ve diğer iştirakçiler ile görüşmeler başlamış ve alınan destekler ile birlikte ailelerin öncelikle temel ihtiyaçları olmak üzere hizmetlere erişimlerinin desteklenmesi için bir yol haritası çizilmiştir. Hazırlanmış olan bu planlamaya istinaden gerek deprem bölgesinde gerekse dernek merkezinde çeşitli hizmetler sunulmuş ve sunulmaya devam etmektedir.

Yapılan bu çalışmalar neticesinde ilk bir aylık süreçte 606 aile ve 2.653 kişinin ilk değerlendirmeleri alınarak veri tabanına (SUKOM) kaydetmiştir. İlk etapta değerlendirmesi alınan kişiler içerisinde okul çağında (6-17 yaş) olan 906 çocuk tespit edilmiştir. Eylül 2024 itibariyle bunlardan 312’sinin halen İstanbul’da ikamet etmekte olduğu gözlemlenmiştir. Bu rapor Mülteciler Derneği Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi tarafından 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde kamuoyuna sunulmak üzere çocukların temel haklarından olan ‘eğitim hakkına’ erişimleriyle ilgili hem idari hem de toplumsal sebepleri değerlendirmek ve kamuoyuyla tartışabilmek amacıyla hazırlanmıştır.