Üç Yaşındayken Çocuk Felci Geçiren Firas’ın Yaşamı

Vücudun her parçası insan için büyük nimetlerden biridir. Herhangi bir nedenle vücudunun bir bölümünü kullanamayan bir kişinin hayat deneyimi hiç de kolay değildir. Ancak engellilik “Sınırlanma” anlamına gelmez, insan hayatındaki en büyük mücadele olabilir.

Bundan kırk yıl önce henüz üç yaşındayken geçirdiği çocuk felci neticesinde sol bacağını kullanma yetisini kaybeden Suriyeli Firas’a, bacağındaki rahatsızlıktan şikâyet etmesi üzerine BPRM desteğiyle faaliyet yürüten Mülteciler Derneği fizik tedavi merkezinde yeni bir ortez temin edildi. Conscience International desteğiyle sağlanan yeni ortezin adım atma ve rahat bir denge oluşturma konusunda kendisine çok destek olduğunu kaydeden Firas, yapılan bu yeni ortez için kendini mutlu hissediyor.  Şimdi herhangi bir engeli kalmadı ve buna katkısı olanlardan çok memnun.

Firas’in Tek Amacı Güven İçinde Bir Çocuk Yetiştirmek

Hayatta büyük mücadele veren Firas,  2016 yılında ülkesindeki iç karışıklıkları dolayı daha huzurlu bir yaşam için ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. Firas’ın bir çocuğu var, henüz 9 yaşında ve dördüncü sınıfa gidiyor. Onun tek umudu topluma iyi ve erdemli bir çocuk yetiştirmek.

Fizyoterapistimiz, Hastanın Durumuna Dair Şunları Kaydediyor

Firas, 28 Haziran 2021’de Mülteciler Derneği’nin Fiziksel Rehabilitasyon merkezine ortez değişimi için başvuru talebine bulundu. Hastanın durumu incelendikten sonra, önceki ortezin kırık olduğuna ve yeni bir orteze ihtiyaç duyulduğuna karar verildi. Hasta daha önce bacağıyla ilgili çok şikâyet ediyordu. Ancak bir ay sürecinde yeni ortez takılınca şimdi hastanın durumu gayet iyi. Şu an eskisinden daha güçlü bir dengeye sahip olduğundan kendi bacakları üzerinde durabilir.

Bacaklarının Üzerine Basamayan Firas, Bize Nasıl Ulaştığını Şöyle Anlatıyor:

Sol bacağımdaki kırık ortezin kullanılamaz hale gelmeye başlamasıyla birlikte yaklaşık 5 ay sol bacağımı bastırmaya zorlanıyordum ve denge sağlayamıyordum. Bu süreçte ancak sağ bacağıma daha fazla ağırlık vererek yürüyebiliyordum. Ben İstanbul’un Avrupa yakasına yaşıyorum. Ancak bu sorunu çözmek için yeni bir proteze ihtiyacım vardı. Çevremdekilere bu sorundan bahsedince yaşadığım bölgede çalışan Suriyelilere ait bir kurum aracılığıyla Mülteci Derneğine yönlendirildim. Önce kayıt yaptırdım, sonra doktorlar muayene etti ve kısa sürede ortezi değiştirdiler. Artık yeni ortezle kendi gücüme bir daha kavuştum”.

Engellilik Bir Sınırlama Değildir!

Fiziksel engelli olan Firas, Irak’tayken engelliliğin bir sınırlama olmadığını düşünerek ailesinin geçimini sağlamak için marangozluk yaptı. Aynı zamanda iyi bir ressamdı, işini sever ve ara sıra ilgisini çeken şeyler çizerdi. Engelli olmasına rağmen engeline boyun eğmediğine inanıyor. Firas’ın etrafındaki hayırseverler, ailesine yardımlarını esirgemeyip her zaman destek olmaya çalıştılar. Üç kişilik aile sahibi olan Suriye’li Firas’ın geleceğe yönelik umut dolu hayalleri var.

…………………………………………….

Herhangi bir şekilde vücudunun bir bölümünü yitirmiş insanları sevindirmek ve gücüne güç katmak onlar için her şeydir.

Faaliyetlerimizi devam ettirebilmemiz için her zaman desteğinize ihtiyacımız var. Bağış yapmak için TIKLAYINIZ

Conscience International
*Conscience International Afrika, Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu’da insani yardım alanında aktif olarak faaliyet gösteren uluslararası bir yardım kuruluşudur.