Katılımcıların talepleri doğrultusunda oluşturulan dayanışma grupları belirlenen temalar özelinde kişilerin karşılaştıkları zorluklara yönelik birlikte çözümler üretmelerini, sorunların çözümlenmesinde birim çalışanlarına alternatif kaynaklar sunabilmeyi, engellenen hakları ve bunlara erişim mekanizmaları üzerine birlikte düşünebilmeyi amaçlamaktadır. Bireyi güçlendirirken topluluğu da belirlenen odak kişiler aracılığıyla desteklemeyi amaçlayan dayanışma grupları her yıl ihtiyaç odağında çeşitlenmektedir.
Temel koruma alanlarında mültecilerin haklara erişim yolları hakkında bilgi sahibi olmalarını ve edindikleri bilgi ve tecrübeleri kendi kanalları vasıtasıyla yaygınlaştırmalarını destekleyen bilgilendirme oturumlarını ve mültecilik, göç, insani yardım ve insan hakları alanında önemli kabul edilen günlerde katılımcılarla birlikte yürütülen sosyal uyum odaklı farkındalık çalışmalarını kapsamaktadır.
Göç ve mültecilik konularında ilgili kişiler ile hedef katılımcı gruplara yönelik gerçekleştirilen etkinliklerdir. Bu çalışma kapsamında kimi zaman alanında uzman kişiler tarafından bilgilendirme yapılmakta kimi zaman ise başarı hikayelerine ve iyi örneklere yer verilmektedir.
Mülteciler Meclisi, Mülteci ve Sığınmacıların kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilecekleri, yaşadıkları sorunların tespit edilip çözüm önerisi getirebilecekleri ve Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin faaliyetlerini ve hizmet kalitesini arttırmaya yönelik öneri ve görüşlerde bulunabilecekleri oturumlardan oluşmaktadır. Yerel halk ve mülteciler arasındaki sosyal uyumu güçlendirmek ve birlikte yaşamı desteklemek meclisin ana faaliyet alanlarıdır.
Sivil toplum çalışmalarında ilgili hedef grup özelinde ihtiyaca karşılık gelecek faaliyetlerin etkin şekilde yürütülebilmesi için saha araştırmaları önemli bir role sahiptir. Geliştirdiğimiz uyum faaliyetlerinin yaratacağı olumlu sosyal etkiyi artırabilmek için öncesinde yapılacak saha araştırmalarını oldukça önemsiyoruz. Buradan hareketle aşağıda yer verdiğimiz çalışma alanları yerelde yürüttüğümüz faaliyetlerin genel çerçevesini biçimlendirmektedir.