24 Ekim 2020 tarihinde Twitter’da paylaşılan bir içerikte, bir kadın hastanın koronavirüs testi için devlet hastanesine başvuru yaptığı, sigortası ve parası olmadığından dolayı 250 lira değerindeki test ücretini ödemesin diye görevliler tarafından “Suriyeli hasta” olarak işaretlendiği iddia edildi. Whatsapp ve Messenger konuşmaları kaynak gösterilerek ortaya atılan iddianın devamında ise test ücreti için “kendi vatandaşına ücretli suriyeliye beleş.” ifadesi kullanıldı. Test ücretinin Türk Vatandaşları için ücretli, Suriyeliler için ücretsiz olduğu iddiası asılsızdır.
13 Nisan 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sosyal sigortası bulunmayan kişilere koruyucu ekipman, tanı kiti, koronavirüs tedavisi ve aşı hizmetinin ücretsiz olarak verilmesi kararı alındı. Yani 13 Nisan 2020 tarihinden bu yana sigortası olsun ya da olmasın herkes koronavirüs test ve tedavi hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor.
Sağlık Bakanlığının verilerine göre 13 Nisan 2020 tarihinden itibaren iddianın ortaya atıldığı 24 Ekim 2020 tarihine kadar Türkiye’de 12 milyon 695 bin 117 test ücretsiz olarak uygulanmış. Test ve tedavi hizmetlerinin koronavirüs salgınının en başından beri ücretsiz olduğu yazılı ve görsel basında sıkça yer almasına rağmen ortaya atılan bu asılsız iddia 1064 hesap tarafından RT edilmiş ve 3 binden fazla hesap tarafından beğeni almış.
2399 nolu kararda “Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs hastalığı ile mücadele kapsamında, herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın tüm kişiler, Sağlık Bakanlığınca temin edilerek dağıtımı yapılacak olan her türlü kişisel koruyucu ekipmandan, hastalığın teşhisinde kullanılan testler, kitler ve hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere temin edilen ilaçlardan ücretsiz olarak yararlanabilir.” ifadesi yer alıyor.
Yanlış Bilginin Önüne Geçmek için Öneriler:
- Kendinize güvenilir kaynak listeleri oluşturun.
- Takipçi listenizi gözden geçirin ve sık sık yanlış bilgi paylaşan hesapları takipten çıkarın ve engelleyin.
- Bir içeriği paylaşmadan önce resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamaları inceleyin.
- Doğrulama konusunda çalışmalar yapan platformlardan destek alın.
17 Kasım 2020 tarihinde Güldür Güldür isimli televizyon programında kaynağı Whatsapp grupları olan sosyal medya kullanıcıları hakkında bir skeç yayınlandı: