Günümüzde teknoloji ve internet hepimiz için vazgeçilmez hale gelmiştir. Hayatımızın birçok alanında kolaylaştırıcı rolü olan teknolojinin doğru kullanımı özellikle çocukların gelişim dönemlerinde oldukça önemlidir. Ebeveynler tarafından sınırlı ve kontrollü teknoloji kullanımı sağlanmadığında çocuklarda fiziksel, bilişsel, psikolojik ve sosyal birçok olumsuz etkiler görülmektedir.
Uyku ve beslenme düzensizlikleri, görme bozuklukları, kas-iskelet sistemi bozuklukları, yeme bozukluları, depresyon, sosyal izolasyon, kimlik karmaşası bu olumsuz etkilerden bazılarıdır. Covid- 19 salgını sebebiyle okullarda uzaktan eğitime geçilmesi ve evde geçirilen zamanın artmasıyla çocukların teknoloji ve ekran kullanım süreleri de buna bağlı olarak artış göstermiştir. Bu sebeple özellikle pandemi döneminde ebeveynlerin çocukları ile birlikte evde vakit geçirmeleri ve onlarla iletişim kurmaları oldukça önemlidir.
Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileri
Sosyal medya kullanımı güncel bilgiye hızlıca ulaşma, hızlıca iletişim kurma ve dijital pazarlamada yer alma gibi birçok alanda fayda sağlamaktadır. Artan teknoloji kullanımı ile birlikte sosyal medya hesapları birçoğumuzun hayatında fazlaca yer almaya başlamıştır. Sosyal medya kullanımı yetişkinler kadar çocuklar arasında da oldukça yaygındır. Hesap oluşturma yaşı 13 olmasına rağmen herhangi bir denetim mekanizması olmadığı için daha küçük yaşlardaki çocukların da farklı platformlarda sosyal medya hesapları bulunmaktadır. Bu noktada en önemli görev ebeveynlere düşmektedir. Kontrolsüz bir şekilde sosyal medya kullanan çocuklar bağımlılık, çevrim içi taciz, kişisel bilgilerin izinsiz kullanımı gibi birçok problemle karşı karşıya kalmaktadır. Bununla birlikte kimlik oluşumunun olumsuz etkilenmesi, popüler olma isteği uyandırması, yalnızlık yaşatması çocuk ve ergenlerdeki sosyal medya kullanımının olumsuz etkilerindendir.
Peki, ebeveynler doğru teknoloji ve sosyal medya kullanmak için neler yapabilir?
- Çocukların 3 yaşına kadar mümkün oldukça televizyon, tablet, bilgisayar gibi ekranlardan uzak tutulması gerekmektedir çünkü bu dönemde dil ve algı gelişimi önemlidir. Dil gelişiminin gecikmesi, gelişimsel olarak gerileme gibi sorunlar görülebilir.
- Çocuklar için ebeveynleri ile kurdukları ilişki çok önemlidir. Çocuğunuzla olabildiğince fazla vakit geçirin.
- Çocuklarınıza sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça bir tutum sergileyin ve koyduğunuz kurallarla ilgili açıklamalar yaparak doğru yönlendirin.
- Çocuğunuz video ve içerikleri seyrederken zaman zaman ekranı kontrol edin ve geçirdiği zamana dikkat edin.
- İnternet ve sosyal medya hakkında daha fazla bilgi edinerek çocuğunuzu bilinçlendirin. Gizlilik ve mahremiyet hakkında konuşun.
- Özellikle çocuklarınızın istemediğiniz davranışları sergilememesi veya kendinize vakit ayırabilmek için internette fazla vakit geçirmelerine izin vermeyin.
- Çocuğunuzun kullandığı uygulamaları kontrol edin, şiddet ve olumsuz içerikli uygulamaları kullanmasına izin vermeyin.
- 13 yaş altındaki çocukların kontrolünüz dışında ve kendilerine ait hesaplarla sosyal medya kullanmalarına izin vermeyin.
- Evde çocuklarınızla keyifli vakit geçirmeye özen gösterin. Birlikte keyif aldığınız etkinlikleri gerçekleştirin; resim çizmek, oyun oynamak, yemek yapmak gibi.
- Çocuklarınızla birlikte ev dışında da zaman geçirin. Birlikte sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirin.